INSTORTEN GRIEKSE BEURS BLIJFT LOKAAL PROBLEEM

Maandagmorgen werd de beurs in Griekenland voor het eerst sinds dagen weer geopend. De aanhoudende problemen dwongen de Grieken om de handel neer te leggen, maar direct na de opening van de beurs bleek dat het vertrouwen nog lang niet terug is. Sterker nog, de index maakte een vrije val van maar liefst 23% aan het begin van de dag, en herstel laat vooralsnog op zich wachten. Het waren voornamelijk de beursgenoteerde banken die de grootste dalingen te verwerken kregen, de banken die toch al van de steun afhankelijk waren. De Nederlandse en Belgische handelaren waren huiverig voor het openen van de beurzen, maar dat bleek een onterechte angst. In Nederland wist de index zelfs te stijgen. Het Griekse probleem is een Grieks probleem, zo blijkt na de eerste handelsdag op de beurs. Dat is een goed teken, maar de vraag is hoe lang dat goed kan gaan. De waarde van de euro is immers gekoppeld aan het vertrouwen in de Europese economie, en daar is Griekenland een onderdeel van.

De waarde van het geld

In Griekenland heeft de beurs een vrije val gemaakt. De daling van 23% is te wijten aan alle handelaren die gewacht hebben op het moment dat de beurzen weer openden, om dan zo snel mogelijk de aandelen te verkopen. Het is meer dan duidelijk dat het vertrouwen weg is, er wordt verkocht omdat de waarde van de aandelen gebaseerd is op niets. Zeker de financiële instellingen hebben hiermee te maken: Zij hebben grote problemen en zijn afhankelijk van de steun die zij kunnen krijgen. Die steun wordt nog altijd in twijfel getrokken, de rest van Europa wil namelijk niet meegetrokken worden in de val die al door de Grieken ingezet is. De leningen die verstrekt zijn, komen zeer waarschijnlijk niet terug voordat er nog meer leningen uitgeschreven worden en de meeste mensen zijn het nu meer dan zat. Er is namelijk geen einde dat in het zicht komt.

Daarmee wordt de waarde van de euro in twijfel getrokken. De munt is gebaseerd op een wederzijds vertrouwen, daarmee wordt de waarde bepaalt. Wanneer dat niet meer werkt, dan is er sprake van frictie. Dat moment hebben we nu reeds gehad en het instorten van de beurzen is een slecht teken op een zo mogelijk meest slecht moment dat de Grieken hadden kunnen hebben. Het probleem op de beurs blijft vooralsnog een lokaal probleem, maar de gevolgen zullen zeer waarschijnlijk niet alleen voor de Grieken zijn.